SYNSPUNKTET

God biltur med de rette solbrillene

Ofte hører vi fra folk som aldri før har brukt briller, at de sliter med synet når de kjører bil. Spesielt i skumring og mørke, men også i skarpt sollys eller på gråværsdager med skarpt lys. Felles for de fleste som har det sånn, er at de har fylt 40.

Med alderen skjer det nemlig en naturlig forandring i øynene våre. Øyemusklene er ikke lenger like sterke, og vi sliter mer enn før med å stramme inn musklene og justere små synsfeil. De fleste som ikke har brukt briller tidligere har også små skjevheter i hornhinnene, skjevheter som gir lysspredning og dårligere kontrast når vi blir eldre. Dermed opplever du kanskje at

  • Du ser ringer rundt eller stjerner ut fra lyskilder, som for eksempel møtende billykter og lyktestolper.

 

  • Du må myse for å se klart, og blir derfor trøtt i øynene.
  • Du får hodepine når du kjører langt.
  • Du får hodepine og blir sliten i øynene i «glirelys» (overskyet med skarpt lys).
  • Du ser ikke lenger like klart på speedometeret og digitale instrumenter.
  • De nye billyktene oppleves som sjenerende blå og uskarpe.

Med alderen skjer det en naturlig forandring i øynene våre. Øyemusklene er ikke lenger like sterke, og vi sliter mer enn før med å stramme inn musklene og justere små synsfeil

Kjøreglass Nå finnes det brilleglass som er behandlet slik at de reduserer eller til og med fjerner mange av problemene du kan ha med synet når du kjører bil.

Essilors RoadPilot II med Crizal Drive-coating, for eksempel er utviklet for å gi skarpt, klart syn hele dagen, og ved kjøring i mørket. I tillegg gir de bedre kontrast og høyere oppløsning, noe som gir deg bedre blikk for detaljer, spesielt i mørket.

Har du behov for flere styrker i glasset, får du bedre og større synsfelt med denne typen briller. Større synsfelt gir mindre behov for å bevege hodet og lar deg holde oppmerksomheten på speilene og trafikkbildet. Mellomavstandsfeltet sikrer god oversikt over dashbordet.  

Den fargeskiftende delen på glasset heter Transitions XTRActive, og er utviklet for deg som er mye utendørs eller kjører mye bil. Dette er det mørkeste fargeskiftende glasset som er laget noen gang (opp til 90 %), og beskytter øynene dine fra både skinnende sol og skarpt kunstig lys.

Glassene blir også mørke inne i bilen, men ikke mer enn opp til 62 %. Dermed er de ikke for mørke til å kjøre i tunneler med. Glasset blokkerer 100 % av UVA- og UVB- stråler, og filtrerer blåfiolett lys, det lyset som spres mest i øyet.

Essilors RoadPilot II med Crizal Drive-coating gir deg bedre kontrast og høyere oppløsning, noe som gir deg bedre blikk for detaljer, spesielt i mørket.

Når du har parkert Selvsagt kan du bruke brillene også utenfor bilen. Da blir glassene helt mørke og fungerer som solbriller – bare med styrken din i tillegg. En ekstra bonus der, med andre ord.

Tips fra Phillip helt til slutt: «Selv har jeg hatt meget god nytte av denne typen briller når jeg spiller golf. På en gråværsdag er de lyse, og når solen skinner blir de mørke. I tillegg gjør de at jeg ser ballen klarere når den ligger på bakken.»