Synspunktet

Hva er egentlig skjeve hornhinner?

Hender det at noe du ser på, blir uklart? Eller at rette linjer ser buede ut? Da kan det godt være du er en av mange med skjeve hornhinner. I så fall er du i godt selskap: Skjeve hornhinner er den tredje vanligste synsforstyrrelsen etter nærsynthet og langsynthet.

Syn er, for å si det veldig enkelt, evnen vi har til å motta, registrere og tolke lysinntrykk. Helt ytterst på et åpent øye ligger hornhinnen, en tynn hinne som består av flere ulike lag. På et friskt øye med perfekt syn er hornhinnen buet. Det gjør at lyset sendes samlet inn til netthinnen som sitter innerst i øyet, og synsinntrykket blir skarpt. Hvis hornhinnen er skjev, spres lyset og synsinntrykket blir uklart.

Hvorfor får vi skjeve hornhinner?
Skjeve hornhinner, eller astigmatisme, er en brytningsfeil i øyet og hører som regel sammen med en annen synsfeil – gjerne langsynthet eller nærsynthet.

Vi vet ennå ikke alt om hvorfor noen får skjeve hornhinner, men litt vet vi: Stor grad av astigmatisme er arvelig. Litt skjeve hornhinner kan skyldes skader på øyet, eller det kan rett og slett bare oppstå over tid, uten at du har gjort noe feil. Har du eller barnet ditt mye vondt i hodet eller trøtte øyne, kan det være smart å sjekke om det skyldes skjeve hornhinner.

 

 

Vil du helst slippe å bruke briller?  I dag kan du få både månedslinser, endagslinser, døgnlinser og multifokale linser for skjeve hornhinner.

Løsningen
Skjeve hornhinner korrigeres enklest ved hjelp av briller eller kontaktlinser. Siden du som har skjeve hornhinner som regel enten er langsynt eller nærsynt i tillegg, vil brillene kunne korrigere flere synsfeil samtidig.

Det er også mulig å korrigere skjeve hornhinner ved hjelp av operasjon. Lurer du på om du har skjeve hornhinner? Bestill en time hos en av optikerne våre, så ser han eller hun raskt hvordan det står til.