SYNSPUNKTET

Godt nytt for nærsynte barn!

Å være myop, eller det de fleste av oss kaller nærsynt, vil si at man kan se ting klart på nært hold, mens de blir uklare så snart de kommer på avstand. Årsaken er at strålene som kommer inn i øyet ikke når fram til øyebunnen slik de skal. Det er for langt fra overflaten av øyet til bunnen, rett og slett.

Det trenger ikke å være et problem å være litt nærsynt. Mange av oss bruker jo en del tid på nærarbeid, og da er det faktisk lettere å se som nærsynt. Det er først når man får høyere synsfeil at det begynner å bli fare for komplikasjoner. Eksempler på mer alvorlige problemer med synet kan være grå stær, grønn stær, skader i området for skarpsyn eller at netthinnen løsner. Årsaken til at øyet vokser seg for langt vet vi ikke helt, men forskere jobber etter flere teorier. Hos mange nærsynte kan det se ut til at forklaringen er genetisk. Dermed er det større risiko for at du blir nærsynt hvis en eller begge foreldrene dine er nærsynte. Forskerne undersøker også om forhold som kjønn, alder og miljøfaktorer – som sollys, aktivitet og tid brukt på nærarbeid ved for eksempel PC og nettbrett – kan ligge bak utviklingen av nærsynthet.  

Linser kan være løsningen I dag finnes det kontaktlinser som kan redusere utviklingen av nærsynthet med opp til 59 % – et stort steg i riktig retning for å forebygge utviklingen av nærsynte. Det finnes to gode metoder: MiSight er en endagslinse man bruker om dagen og kaster om kvelden. Denne linsen har vist en reduksjon på 59 % i utviklingen av nærsynthet. Det betyr at hvis foreldre har -7, og barnet viser tegn til å utvikle nærsynthet, kan han eller hun ende på rundt -3,00. Så stor reduksjon utgjør en kjempeforskjell i hverdagen og er en veldig god nyhet, når man tenker på de komplikasjonene veldig nærsynte kan få. (Foto: Mykita)

OK-linser og MiSight er to gode løsninger for å redusere utviklingen av nærsynthet hos barn. (Foto: Unsplash)

Den andre metoden kalles OK-linser (ortho-keratologi), eller nattlinser på norsk. Dette er linser som tilpasses slik at man tar linsene på når man legger seg og sover med dem til neste morgen. I løpet av natten har vakuum endret fasongen på hornhinnen slik at man kan se klart hele dagen uten briller eller kontaktlinser.

Nattlinser har også vist seg å redusere utviklingen av myopi på barn. Les mer om nattlinser her. Vil du vite mer om nærsynthet hos barn? Bestill time, så finner vi en tid som passer.