Synspunktet

Hodepine og vondt i nakken? Brillene kan ha skylda!

Innimellom møter vi folk som forteller om stiv nakke, svimmelhet og hodeverk – tilsynelatende uten grunn. Når vi får snakket litt sammen, undersøkt øynene deres og sett på brillene de bruker, kan gåten løse seg: Problemene kan skyldes feil briller.

Fylt førti? Mange venter for lenge mellom hver gang de sjekker synet, fordi de tror at styrkene de har i brillene er riktige. Men synet forandrer seg gjennom livet, og brillene må følge med. Har du briller med feil styrke, prøver øynene å kompensere, og resultatet kan bli stramme muskler som gir vondt i nakken og hodeverk fordi vi spenner oss når vi kompenserer. Mange som går med feil briller, opplever at de ikke orker like mye som før, eller at øynene blir tørre og såre. Lykken er stor når de endelig får briller med riktig styrke og kjenner at hodepinen forsvinner, nakken blir bra og de orker å lese bøker igjen …

Når vi nærmer oss 40 år, endrer synet seg, og de fleste får behov for briller i en eller annen form. Ironisk nok er denne aldersgruppen også de som gjerne holder igjen når vi anbefaler at de får seg briller: Hva skal de med det? De har jo alltid hatt perfekt syn? Noen vegrer seg, fordi de tror at de blir «avhengige» dersom de først begynner med briller. Men det som skjer, er jo at du får dårligere syn fordi du blir eldre, og da gjør du bare vondt verre hvis du unngår å bruke briller.

Bruker du briller, anbefaler vi at du sjekker synet ditt hvert tredje år. Linsebrukere bør ta en sjekk en gang i året, mens barn med fordel kan sjekke synet et par ganger i året. Om du vil, kan vi kalle deg inn, så du slipper å huske det selv.

Foto: Ørgreen

Sitter du mye foran skjermen? Så mange som 2 av 3 som jobber foran en skjerm, burde bruke briller når de jobber. Øynene våre er skapt for å være i aktivitet, ikke sitte i ro foran en skjerm i timevis. Kjenner du at øynene blir tørre etter en lang dag på jobb, myser du foran skjermen eller har vondt i hodet eller nakken på slutten av dagen, kan det være du trenger skjermbriller. Små, i utgangspunktet harmløse synsfeil kan bli plagsomme når du sitter mye foran skjermen, fordi det er statisk arbeid. Dermed kan det være smart med databriller også for deg som til vanlig har godt syn og ikke trenger briller.

Arbeidsgiveren din plikter å dekke deler av utgiftene dine hvis du trenger briller på jobb. Det gjelder imidlertid ikke hvis synet ditt er så dårlig at du egentlig burde bruke briller også utenom jobb. Har du for eksempel +2 i skjeve hornhinner, bør du egentlig bruke briller alltid, så da får du nok ikke dekket de nye brillene av arbeidsgiver. PC-briller skal med andre ord dekkes dersom de er annerledes enn de du bruker eller burde bruke til daglig.

Nye briller og like vondt? Da kan det være noe annet som er i veien. Kontroller at du sitter riktig foran skjermen, eller ta en sjekk hos fastlegen eller en fysioterapeut. Kanskje du egentlig bare trenger å skru ned tempoet litt?