SYNSPUNKTET

Orker du mindre enn før?

Har du begynt å duppe av foran tv-en etter middag i det siste? Kjenner du deg stiv i kroppen uten grunn? Egentlig glad i å lese, men så orker du ikke?

Alt henger sammen med alt, heter det. Vi kunne ikke vært mer enige. Når man nærmer seg 40-45 år, skjer det ting som man kanskje ikke umiddelbart forbinder med synet: En lesehest slutter kanskje å lese. Orker ikke. Noen kjenner at musklene blir stive og at de blir trøtte i kroppen på en måte de ikke kjenner igjen. Mange vegrer seg for å kjøre bil i mørket. Og veldig mange dupper av foran tv-en etter middag. Stress på jobben, tenker de. Det kan selvsagt være forklaringen. Men det kan også skyldes at synet forandrer seg. Etter at vi har fylt 40, inntreffer det vi kaller alderssyn, eller presbyopi. Det er helt naturlig, og ikke farlig. Fokuseringsevnen til øynene dine avtar fordi øyelinsen blir stivere. Øynene prøver å kompenserer for forandringen, og det er jo bra. Mange spenner imidlertid musklene, helt ubevisst, når de må konsentrere seg for å se det de tidligere så uten problemer. Og det sier seg selv – går du rundt og spenner musklene en hel dag, da er det ikke rart om du dupper av litt i godstolen om kvelden!

Dårligere mørkesyn
Når alderen gjør at linsen i øyet blir stivere, trenger du også mer lys for å se. Som 40-åring trenger du faktisk dobbelt så mye lys som en 20-åring. (Derfor sier ofte foreldre til barna at de må skru på mer lys når de gjør lekser.) Behovet for mer lys gjelder selvsagt også i trafikken, når vi kjører i mørket. Ja, men så er jeg jo også en mye mer erfaren sjåfør nå enn da jeg var 20, tenker du kanskje, og det stemmer sikkert. Men du, og ikke minst de rundt deg, er likevel avhengige av at du ser dem i trafikken, i god tid før du må stoppe bilen for å unngå en ulykke.

Ikke bare én, men to løsninger
Begynner du å bruke briller når du leser, sitter foran en skjerm eller kjører bil, gir du øynene det de trenger for å se som før, og du slipper å anstrenge deg. Sitter du mye foran en skjerm på jobben, har du sannsynligvis god nytte av det vi kaller databriller. I så fall dekker arbeidsgiveren din deler av kjøpet.

stavanger optikk blogg kjøring

Behovet for mer lys gjelder selvsagt også i trafikken, når vi kjører i mørket.

Foretrekker du linser, kan du prøve det vi kaller mono-vision. Enkelt forklart er det et par kontaktlinser hvor den ene linsen er laget for å se godt på nært hold, mens den andre fungerer best på avstand. Dermed bruker du bare et øye om gangen, avhengig av hva du ser på. Det kan være litt uvant i begynnelsen, spesielt om du ikke har hatt problemer med synet før, men for de fleste er det bare en treningssak.

Uansett hva du velger: Kom innom, kanskje kan en synstest være første skritt på veien til å bli ditt gode, gamle jeg igjen! Bestill time her  (Foto: Unsplash)