SYNSPUNKTET

7 fine fakta om linser

Visste du at det finnes linser som gjør synet klarere om natten, eller at en spesiell type linser kan hindre forverring av synet hos barn? Her er et knippe fine fakta om linser!

Øynene våre er laget for å fungere aller mest på avstand, blant annet ute i naturen der vi beveger blikket opp og ut. I dag har de aller fleste av oss behov for en eller annen type synshjelp, blant annet fordi vi bruker øynene mye på nært hold og foran skjerm. Da er det fint å vite at det finnes mange typer linser – til så godt som alle typer synsbehov.

1. Det finnes linser som tilpasser seg lyset

Fargeskiftende linser sørger for synsstyrke, komfort og lystilpasning i ett. De tilpasser seg forskjellige lysforhold ved at de filtrerer bort sterkt lys og reduserer gjenskinn. Dette skjer raskt og sømløst når du beveger seg mellom direkte sollys og skygge, noe som gir mindre mysing og økt komfort. Produsenten av Acuvue opplyser i tillegg at de fargeskiftende linsene beskytter øynene mot UV-lys (99 % UVA og 100% UVB), de blokkerer noe av det blå lyset fra digitale skjermer, de gir bedre fargekontrast, og reduserer også strølys ved mørkekjøring.

Men du? Ikke kast solbrillene! Linsene anbefales nemlig ikke som et substitutt til solbriller på generelt grunnlag, da det er viktig å beskytte resten av øyet og huden rundt mot UV-stråling.

2. Drømmelinser gir deg klart syn mens du sover

Mens du drømmer om å se bedre – finnes det nattlinser som jobber med å oppfylle nettopp den drømmen mens du sover. Ved å skyve hudceller bort fra sentrum, endrer linsene litt på hornhinnens form i løpet av natten. Når du våkner neste morgen, ser du klart uten briller eller kontaktlinser. Metoden kalles ortokeratologi, og fungerer nesten som en reversibel laserkorrigering. Slutter du å sove med nattlinsene, vil du gradvis begynne å se dårligere igjen. Drømmelinsene spesialproduseres til hvert øye, da det kreves et helt nøyaktig kartlegging av øyets form for at metoden skal fungere.

Vi har nattlinser både til barn, unge og voksne. Nattlinser kan også være et godt alternativ for deg som opplever at øynene blir tørre av vanlige myke linser!

Foto: Lux Graves / Unsplash

3. Linser kan bremse nærsyntheten til barn

Nærsynthet, også kalt myopi, skyldes at øyet fokuserer lyset foran og ikke på netthinnen. Dette er den vanligste synsfeilen i verden, og i enkelte asiatiske storbyer er  så mange som 90 prosent av barn nærsynte. Utviklingen av nærsynthet skjer som regel i skolealder, og jo tidligere det oppstår – dess mer nærsynt blir man. Fordi nærsynthet er forbundet med risiko for synstap senere i livet, er det viktig å stoppe utviklingen så tidlig som mulig.

En gledelig nyhet er at det nå finnes linser som er spesielt utviklet for å hindre gradvis forverring av syn hos barn. Linsene er multifokale, noe som betyr at de har soner med forskjellige styrker. Studier viser tydelig at utviklingen kan bremses med  50-60 prosent ved bruk av slike linser

– noe som betyr at en person kan få et syn som er -2,75 i stedet for -6,0. Lurer du på om barnet ditt er nærsynt? Kontakt oss for en synsundersøkelse!

Foto: Caleb Shaver / Unsplash

4. Linser og briller kan skåne deg for skadelig blått lys

Blått lys er rundt oss over alt, både inne og ute. Solen er den desidert største kilden, men dataskjermer, smarttelefoner, nettbrett og lysrør gir også fra seg blått lys. En viss mengde blått lys er fordelaktig for å regulere søvnsyklus, konsentrasjon og kognitiv prestasjon. Men langvarig og kontinuerlig eksponering for blåfiolett lys kan skade øynene. I dag finnes det imidlertid gode løsninger både for briller og linser, som bidrar til å redusere eksponeringen for skadelig blått lys.

5. Flatpakkede linser er bra for miljøet – og deg

Flatpakkede dagslinser betyr mindre avfall, men gjør også at de tar mindre plass i skapet eller når du skal på tur. De er praktiske og pakket med omtanke: Når du tar av det øvre lokket vil linsen alltid ligge med utsiden opp, slik at du slipper å lure på hvilken side av linsen som skal mot øyet. En annen fordel er at du kun trenger å ta på linsens utside, slik at hudolje, svette og mikroorganismer ikke legger seg mellom linsene og øyet.

6. Det finnes en linse for det meste

Det finnes ikke én linse for alle – men mest sannsynlig finnes det en linse som passer deg og dine synsutfordringer. Her er noen eksempler:

Langsynthet grunnet alder: Dette kan korrigeres med linser. Mange trives med at det ene øyet ser noe dårligere på avstand, til fordel for bedre lesefokus. Andre velger linser med gradvis høyere styrke inn mot midten, slik at man kan få fokus både på avstand og nært ved å bruke de forskjellige delene av linsen.

Skjeve hornhinner: Dette er en vanlig synsfeil – hos 65-åringer er andelen faktisk 70 prosent. Linser for skjeve hornhinner (astigmatisme) er utstyrt med forskjellige mekanismer som bidrar til at linsen roterer rett og dermed korrigerer riktig styrke i riktig retning. De er også utformet på en måte som gjør at de stabiliseres av øyelokkene.

Misdannelser i øyet: Dersom du har en misdannelse eller irreversibel skade på øyet, kan proteselinser eller irislinser være løsningen. Dette er linser som blir spesiallaget til den enkelte, noen ganger blir de til og med håndmalt for å etterligne personens øyne. Proteselinser brukes av kosmetiske årsaker, eller dersom plager med sterkt lys gjør at det er behov for en kunstig regnbuehinne.  

7. En linse trenger ikke berøre hornhinnen

Når ingenting annet fungerer, henter vi frem sklerallinsene!

De kan være et godt alternativ for flere utfordringer; dersom du har så skjeve hornhinner at andre linser ikke klarer å stabilisere, dersom hverken briller eller myke linser gir deg godt syn, dersom du er transplantert, dersom øyet er skadet i en ulykke, dersom du plages av støv eller tørre øyne, dersom du har Sjøgrens syndrom … Sklerale linser berører ikke den ømfintlige hornhinnen, men hviler i stedet på det hvite i øyet (sklera). De er behagelige og tørker ikke ut – faktisk settes de inn med et kammer av vann mellom seg og øyet, noe som bidrar til at det holdes fuktig hele dagen.

Har du en synsutfordring eller noe med øyehelsen som plager deg? Stikk innom Stavanger Optikk i Østervåg eller på Jørpeland – eller kontakt oss. Vi ser frem til å hjelpe deg!