SYNSPUNKTET

Føles som å ha solbrille på bare ett øye

Har du opplevd å se dårligere på det ene øyet etter å ha brukt mobilen på sengen? Fenomenet, som kalles transitorisk smarttelefonblindhet, har en helt naturlig forklaring.

(Foto: Sven Mieke/ Unsplash)

Bruker du mobilen i sengen før du skal sove? Da er du ikke alene. Mange slår av lyset på soverommet, legger seg under dynen – og lyser deretter opp seg selv med smarttelefonen for å lese, spille eller skrolle. For noen kan dette gi en ubehagelig konsekvens: Kortvarig synstap.

Leste med ett øye
En casestudie gjennomført av synsforskere i London, fikk stor oppmerksomhet da den ble publisert i New England Journal of Medicine i 2016. Her beskrev forskerne pasienter som oppsøkte øyelegen etter å ha opplevd forbigående blindhet på ett øye.

Midlertidig blindhet kan være symptomer på hjerte- eller hjerneinfarkt, derfor undersøker optikere pasienten nøye dersom vi får inn noen med slike plager, sier optiker Eli Aspelund hos Stavanger Optikk.

I London var årsaken til synstapet imidlertid noe langt mindre alvorlig. Pasientene hadde ligget med ett øye ned i puten, mens de leste med det andre øyet i et ellers mørkt rom. Fenomenet «transitorisk smarttelefonblindhet» ble dermed lansert.

Foto: Mehdi Lamaaffar/Unsplash

Ufarlig tilstand
Forklaringen er helt naturlig, forteller Aspelund.

– Det det ene øyet tilpasser seg mørket, mens det andre blir overeksponert for lys. I et helt mørkt rom vil du mest sannsynlig ikke merke noe når du legger bort mobilen. Men dersom du går ut på badet eller lignende, kan du oppleve synstap på det ene øyet. Øynene har rett og slett tilpasset seg forskjellig lys, og da tar det litt tid før de kommer på samme nivå igjen.


Foto: Corina Rainer/Unsplash

– Av noen pasienter er det blitt beskrevet som å ha en mørk solbrille over det ene øyet, sier Aspelund, som understreker at tilstanden er helt ufarlig.

Kontinuerlig lystilpasning
Adaptasjon, eller lystilpasning, er noe øynene våre driver med hele tiden.

Sansecellene i netthinnen er veldig følsomme for lys. Det merker vi hvis vi går fra et mørkt rom og ut i sterkt sollys, da opplever vi å bli blendet med en gang. Men tilpasningen til det sterke lyset tar kort tid.

Tilpasningen til mørke tar lengre tid, forteller Aspelund.

De sansecellene som heter staver, tilvenner seg gradvis mørket gjennom en biokjemisk reaksjon. Jo lenger vi oppholder oss i et mørkt rom, jo lettere blir det å se.

    
En ikke stadfestet teori, er at noen sjørøvere hadde lapp over øyet for å bevare nattsyn på ett av øynene.

Teorien går ut på at de ved lapp over øyet fikk bedre mørkesyn når de gikk fra dagslyset på skipsdekket og ned i de mørke skipsrommene under. Det kan godt hende det stemmer, men det er definitivt ikke et råd du kommer til å få her hos oss, sier Aspelund med et smil.