SYNSPUNKTET

Alt du lurer på om kontaktlinser (og vel så det)

Kontaktlinser er et eventyr, både for oss som jobber med syn, og for oss som trenger hjelp til å se bedre. Visste du for eksempel at det finnes kontaktlinser som kan forbedre synet mens man sover?

Vi begynner med litt historie
Corneale linser, harde linser, ble laget av glass av den tyske optikeren Carl Zeiss allerede i 1912. På grunn av produksjonsproblemer ble ikke disse veldig mye brukt. Under andre verdenskrig så man at flere piloter fikk pleksiglass innpå øynene uten å ta nevneverdig skade av det, og da skjønte man at linser av plast kanskje var en bedre idé. De siste 30 årene har teknologien gjort det lettere å masseprodusere linser, noe som har gjort det  mer og mer vanlig med myke kontaktlinser som skiftes ofte.

I de aller fleste tilfeller er dette også det beste for øynene. Noen bruker harde linser eller spesiallinser av ulike grunner, og de har som regel behov for å bruke linsene lenger, kanskje bortimot 12 måneder av gangen.

Hvordan virker de egentlig, kontaktlinsene? 
Kontaktlinsen er en kunstig linse som legges på øyet. Som regel er målet å korrigere den aktuelle synsfeilen.

Månedslinser, døgnlinser, en-dagslinser – eller nattlinser?

Månedslinser er kontaktlinser som man bruker på dagtid i 2-4 uker om gangen før du skifter til nye. Noen månedslinser (døgnlinser) kan du til og med sove med, og da blir det veldig enkelt å være linsebruker. For deg som tenker på miljøet – eller økonomien: Månedslinser gir litt mindre søppel, og er i mange tilfeller også litt rimeligere enn dagslinser.

En-dagslinser kastes etter bruk, enten du bruker dem hele dagen eller bare noen timer, for eksempel når du trener. Dette er det sikreste og mest hygieniske alternativet for deg som bruker linser.

Døgnlinser kan du – som navnet tilsier – ha på deg hele døgnet. Døgnlinsene brukes fra en uke til en måned av gangen. Døgnlinser slipper inn mer oksygen til øy

et enn tradisjonelle linser, så du blir ikke tørr på øyene selv om du har dem på hele tiden.

 

Det er imidlertid ikke alle som tåler å ha linser på hele døgnet, så det er ekstra viktig å sjekke øyene før man begynner med denne typen linser.

Nattlinser (Orthokeratologi/Ortho-k-linser) er en spesiell type linser som du sover med. Disse linsene gjør at du kan gå uten briller og linser til daglig og likevel se normalt. Dette gjør at vi kan bremse utviklingen av nærsynthet (myopi) hos barn og unge. Vi har skrevet om nattlinser tidligere her i Synspunktet. Les blogginnlegget om nattlinser her.

Progressive linser kan være et alternativ for deg som er over 40 og har behov for ulik styrke på avstand og nært. Denne typen linser krever ofte litt tilvenning. Det er ikke en perfekt løsning for alle, men for noen kan det være et godt alternativ til å måtte ta på og av lesebriller hele tiden. Et annet alternativ for denne aldersgruppen er det som kalles for mono-vision. Da ser man klart på avstand med det ene øyet og på nært hold med det andre.

Barn og kontaktlinser
I utgangspunktet er det ingenting i veien for at barn kan bruke kontaktlinser. Barn som er motiverte for å bruke linser, er ofte veldig pliktoppfyllende og flinke til å håndtere sine linser selv. Vi anbefaler likevel å vente med linsebruk til både voksne og barn er sikre på at dere er klare for dette. På verdensbasis ser vi at det er en stor økning i myopiutvikling (nærsynthet). Barn blir tidligere og mer nærsynte enn før. Nå har vi derfor fått kontaktlinser som kan være med på å begrense eller redusere denne utviklingen. Da er det også viktig å få startet så tidlig som mulig med linsebruken. Lurer du å om ditt barn kan bruke kontaktlinser? Ta kontakt med oss, så tar vi en prat med deg og poden.

Kan alle bruke kontaktlinser
Før var det sånn at man ikke kunne bruke linser dersom man hadde noen spesielle typer synsfeil. Nå har imidlertid teknologien gitt oss kontaktlinser for de aller fleste typer øyne og synsfeil, men det er ikke sikkert at akkurat dine øyne tåler de linsene du ser for deg. Derfor er det viktig å få dette sjekket hos en optiker som har kompetanse på dette feltet.

Noen gode tips

  1. Alltid vask hendene godt med såpe og vann før du setter inn eller tar ut linsene. Urenheter i øynene kan i noen tilfeller gjøre skade.
  2. Skru på korken på linsevæska. Hvis flaska står åpen over lengre tid, vil noe av innhold fordampe og væsken endre konsentrasjon. Dermed kan det være at den ikke desinfiserer like effektivt.
  3. Husk å tømme ut gammel linsevæske etter bruk. Mange fyller bare på ny væske oppå den gamle. Etuiet skal være helt tørt før du fyller på ny væske.
  4. Mange vil føle behov for å ta ut linsene på slutten av dagen. Ta dem gjerne ut en time før du legger deg, eller vent med å ta dem på om morgenen mens du spiser frokost – det som passer for deg. Kjenner du ubehag med linsene på, er det enda viktigere at du tar dem av.
  5. Sjekk en gang i året hos optiker at øynene dine har det bra og at styrken er riktig. Vi sender deg gjerne en sms og minner deg på når det er tid for en ny kontroll.

Bonustips til pollenallergikere: Selv om kontaktlinser faktisk kan beskytte øyene mot de bittesmå partiklene, kan det være smart å vurdere engangslinser i den verste tiden. Forresten: Vet du at du kan prøve linser for å finne ut hvilke som passer for deg? Kom innom oss, så finner vi veien videre sammen. Lykke til!