SYNSPUNKTET

Tørre øyne? Vi hjelper deg!

I tilfeller der tårefilmen ikke fungerer som den skal, er konsekvensen tørre øyne. Symptomene kan være milde, men kan også gi smertefulle tilstander som går ut over livskvaliteten. Heldigvis finnes det hjelp å få!

(Foto: Ephraim Mayrena / Unsplash)

– Det er ulike årsaker til at folk får tørre øyne, og forskjellige behandlinger som kan hjelpe. Vi har lang erfaring med å identifisere, gradere og kategorisere plagene, sier optometristen Nikola Opland Savic hos Stavanger Optikk. 

Kjenner du deg igjen i noen av beskrivelsene under? Da anbefaler vi deg å bestille time til utredning.

1. Generelt ubehag

Dry-Eye-Disease (DED) er en svært vanlig tilstand. Den kan gi symptomer som tåkesyn, tørre og/eller rennende øyne, smerter og følelsen av rusk på øyet. Det finnes mange risikofaktorer som gir DED, blant annet alder, medisiner, hudsykdommer, auto-immune sykdommer, hormonelle endringer, miljøforhold og hygiene. 

2. Redusert tåreproduksjon

Agueous Deficiency Dry Eye (ADDE) gir store plager for de få det rammer. For personer med ADDE vil innsetting av tåreplugger i drenasjekanalene regulere tårene bedre. 

3. Økt tårefordamping

I mer enn 80 prosent av tilfellene er årsaken til tørre øyne det som kalles Evaporative Dry Eye (EDE). Her er tåreproduksjonen normal (og ofte forhøyet), men tårevæsken fordamper raskere enn normalt. Dette skyldes som regel mangelfullt fettlag (lipider) i tårefilmen, som ofte forårsakes av en kronisk men for det meste ubemerket betennelse i øyelokkene.  

– Tilstoppede talgkjertler

EDE forårsakes oftest av Meibumsk kjertel dysfunksjon (MGD), der talgkjertlene produserer for lite olje, for dårlig kvalitet, eller er helt tilstoppet. Dette fører til ustabil tårefilm, med plager som tørrhet, svie, tåreflom, røde øyne, øyeutmattelse og tåkesyn. MGD rammer millioner av mennesker over hele verden, og tilstanden kan føre til kronisk ubehag og betennelse. 

person som tar seg til øynene

Mange sliter med ubehag i øynene. Vi kan enkelt finne årsaken og begynne behandling, om det må til. 
(Foto: Nathan Dumlao / Unsplash)

– Viktig med riktig behandling

Ulike former for tåresubstitutter er det mange tyr til når tørre øyne oppstår. Men det finnes ikke én løsning som fikser alt, understreker Nikola. 

– Profesjonell utredning vil gi riktig diagnose, som igjen vil hjelpe den det gjelder å få riktig behandling, sier han.  

Dersom en person lider av for eksempel MGD, vil behandling med tåresubstitutter og varme omslag kun gi kortvarig lindring, sier optikeren.

– I den grad det er mulig, ønsker vi alltid å gjøre noe med årsaken til problemet framfor midlertidig lindring.

Lovende behandlingsform

Lysbehandlingen Intense Pulsed Light (IPL) er den nyeste og mest lovende formen for behandling av tilstander som MGD og EDE. 

– IPL-terapi er skånsom, men har likevel vist seg svært effektiv for tilstoppede talgkjertler og bakterier som fører til betennelse i øyelokket. Vi er glade for å kunne tilby trygg behandling som gir langvarig lindring av plager vi vet at så mange sliter med, sier Nikola. 

Lysbehandling med IPL har blitt benyttet av hudleger i flere år, men har de siste årene også blitt mer vanlig innenfor øyepleie. Teknologien er dokumentert og klinisk bevist. 

Vil du vite mer om IPL eller andre behandlingsformer for tørre øyne? Stikk innom Stavanger Optikk i Østervåg eller på Jørpeland – eller kontakt Nikola på mail eller på telefon 51 84 35 50. 

Videoen forklarer hva som kan være årsaken til tørre øyne, og en av våre behandlingsformer (språk: engelsk). Ta kontakt med oss om du har spørsmål!