SYNSPUNKTET

Linser for barn og unge

I en aktiv hverdag er kontaktlinser et godt alternativ til briller for mange barn og unge – linser passer for alle i de fleste aldre

 

En aktiv hverdag gjelder for de fleste små utforskere. Med kontaktlinser kan de få full frihet til å gjøre alle salgs mulige aktiviteter uten at synet er til hinder!

Fordelene med linser kan være mange:

  • Praktisk for de i full fart og fysisk aktivitet, inne og ute i all slags vær
  • Større synsfelt da kontaktlinsen følger øyet
  • Bedre trivsel og selvfølelse – ikke alle er like glade i å gå med briller
  • Ekstra frihet til lek og sport – ingen briller som går i bakken

For de fleste barn kan en kombinasjon av linser og briller være den beste løsningen, siden man har ulike behov til ulike aktiviteter. Barn er også ofte veldig motivert, og tar i bruk linser lettere enn forventet. Det er viktig at foreldre støtter barnas linse bruk, men er forberedt på at det kan ta tid å bli vant til.

Linser finnes i de fleste styrker, også for skjeve hornhinner. Det er en fordel at barnet kan håndtere linsene selv, men det er ingen nødvendighet. Foreldrene kan enkelt lære å ta linsene på og av barnets øyne. Vi anbefaler likevel å vente med linsebruk til både voksne og barn er sikre på at dere er klare. På verdensbasis ser vi at det er en stor økning i at barn blir tidligere og mer nærsynte enn før. I dag har vi kontaktlinser som kan være med på å begrense eller redusere denne utviklingen. Da er det også viktig å få startet så tidlig som mulig med linsebruken.

 

Linser kan være løsningen 
I dag finnes det kontaktlinser som kan redusere utviklingen av nærsynthet med opp til 59 % – et stort steg i riktig retning for å forebygge utviklingen av nærsynte. Det finnes to gode metoder:

MiSight er en linse man bruker på dagtid og kaster når den tas av. Når den brukes hver dag, har studier gitt gode resultater når det gjelder å begrense utviklingen av nærsynthet. I stedet for at styrken øker for hvert år ser vi en mer gradvis endring og i noen tilfeller nesten ingen endring i det hele tatt. Dette spesielt viktig da vi vet risikoen for øyekomplikasjoner i voksen alder øker dess mer nærsynt man er.

En annen måte å begrense utvikling av nærsynthet på kalles Orthokeratologi eller nattlinser på norsk. Dette er en hard linse som man tar på om kvelden og sover med til neste morgen. Når linsen tas i bruk vil den etter kort tid ha endret fasongen på hornhinnen slik at man kan se klart hele dagen uten briller eller kontaktlinser. Nattlinsene må brukes hver natt og byttes omtrent en gang i året.

Les mer om nattlinser her.

 

Hvordan vet du om barnet ditt trenger briller eller linse?
Mange barn og unge vet ikke at de har dårlig syn og at de burde se bedre. I tillegg til å være oppmerksom på vanlige tegn på forverret syn, er det bra om du observerer og stiller barnet spørsmål. Bland annet er det lurt å finne ut om barnet kan skille på ulike former og farger, og om de ser like bra på begge øyne.

Dette kan du se etter
Barn kan gå lenge med dårlig syn uten at det oppdages.
– øynene fungerer slik at dersom det ene øyet brukes mer enn det andre, vil skarpsynet svekkes på det øyet som brukes minst. Om barnet snubler og dunker mer borti ting enn andre barn, kan det tyde på at barnet har et synsproblem. Om barnet setter seg nærmere og nærmere TV-en og ikke klarer å lese teksten, eller ikke kan se nummerskiltet på bilen foran seg, er det absolutt på tide å ta en synssjekk, forteller Eli.

Myke eller harde? Bruke linser ved skjeve hornhinner? Vi har lang erfaring med alle typer kontaktlinser, og alle våre ansatte har stor kompetanse på området. Har du eller de små hjemme spesielle utfordringer med synet, og ikke trodd at linser er riktig for dere?

La oss se på saken! Finnes det en linseløsning for poden eller deg, finner du den hos oss.

Lurer du på om barnet ditt kan bruke linser? Kontakt oss gjerne! – alt begynner med en synsundersøkelse!