Synspunktet

Lær poden å bruke øynene

Et nytt, lite menneske skal lære seg utrolig mye før hun er utvokst. Det å se går heldigvis av seg selv, tenker du kanskje. Men nei, faktisk: Synet hos et lite barn må trenes, akkurat som alt annet. Hun må lære å bruke øynene sine til alle de oppgavene øynene har. Se skarpt, for eksempel, slik at hun kan se detaljer og etter hvert lære seg å lese.

Når hun skal lære å holde balansen, er sidesynet helt essensielt – sammen med hørselen og informasjon fra nakke og skuldre om hvordan hodet er plassert i forhold til resten av kroppen. Har hun ikke kontroll på sidesynet, får hun også problemer med å plassere seg selv i et rom sammen med mange andre objekter eller aktiviteter. Hun vil kunne få trøbbel med koordinering og balanse, støte borti ting og kanskje slite med aktiviteter som for eksempel ballspill.

Hvis sidesynet er dårlig trent kan det også bli vanskelig å konsentrere seg i timene. Fordi hun ikke har lært seg å stole på signalene hun oppfatter i sidesynet, må hun hele tiden sjekke hva som forårsaket bevegelse i periferien. Da er det vanskelig å konsentrere seg om et mattestykke eller en tekst! Barn med dårlig utviklet sidesyn blir gjerne klassens urokråke. De blir urolige i kroppen og har vanskelig for å sitte stille. Mange kan ha problemer med å styre øynene sine og bruker mye krefter for å fokusere på ting. Da sliter øynene, og oppgaver som kan være kjedelige blir vanskelige å gjennomføre.

Bort fra ipad-en – ut og lek!

Mange lar også barna leke med en ipad eller en smarttelefon fra de er ganske små. Selv om det etterhvert finnes mange gode spill og digitale leker også for de aller minste, er ikke dette noe særlig for synet. Stadig flere barn blir nærsynte fordi øynene justerer seg inn til nære objekter – det er jo der deres verden er.

Heldigvis finnes det en løsning for de aller fleste: Gjør verden større enn en skjerm! Ut i trærne, spill fotball og vær i aktivitet et par timer til dagen, minst. Bra for så mye, det. Har datteren eller sønnen din mye vondt i hodet, problemer med å konsentrere seg eller kanskje er litt klønete, kan det være hun eller han trenger briller. Stavanger Optikk har spesialistkompetanse på barn og øyehelse. Kom innom eller bestill en time, så finner vi ut av det.