Synspunktet

Har du tørre øyne?

Svie, kløe, sårhet og rennende øyne. Følelsen av å ha sand under øyelokkene: Tørre øyne er et vanlig problem for mange. For de aller fleste skyldes det problemer med fordamping av det vi kaller tårefilmen, en tynn hinne ytterst på øyeeplet som gir fukt og næring til øyet.

Hos Stavanger Optikk får du kjøpt flere ulike, enkle løsninger på problemet: Øyedråper eller øyespray som tilfører fuktighet, øyelokkservietter som fjerner irriterende smuss og sminkerester eller beroligende øyemasker. Spør oss, så finner vi det som funker best for dine øyne. Husk å blunke! Spesielt hvis du tilbringer store deler av dagen foran en skjerm. De fleste av oss blunker 20-25 ganger i løpet av et minutt når vi for eksempel snakker med andre. Foran skjermen derimot, blunker vi mye sjeldnere – ned i 5-10 ganger i minuttet. Stell godt med øynene dine i hverdagen. Det er like viktig å holde øynene og området rundt rene, som for eksempel å pusse tennene eller stelle med andre deler av kroppen.

Plugg i tårepunktet! I øyet har vi to tårepunkter som drenerer bort tårevæske. Hos noen kan løsningen på tørre øyne være å sette en ørliten plugg i det ene punktet, for å hindre at tårevæsken renner for raskt bort fra øyet. Det høres kanskje rart ut, men er helt ufarlig og gjør ikke vondt. Er du mye plaget med tørre øyne, kan det være smart å la en av optikerne våre se på dem. Bestill time her eller kom innom oss i Østervåg eller på Jørpeland. (Foto: Mykita)