SYNSPUNKTET

La ungene leke ute i julen – for syns skyld

Julen er mengder med innekos, og for mange barn betyr det time etter time med ansiktet oppi nettbrett og mobil. Men visste du at flere og flere barn blir nærsynte? Det kan du som forelder gjøre noe med, sier optikerne hos Stavanger Optikk.

Det er de tre søsknene Anette, Eivind (venstre) og Phillip (under) Askheim som driver butikken faren deres startet på slutten av 60-tallet. Dette blogginnlegget er en reprise til glede for nye lesere. Det var opprinnelig en artikkel i Stavanger Aftenblads julemagasin 28. november 2018. Foto: Marius Vervik Tekst: Karianne Munch Ellingsen, apriil reklamebyrå

– Det snakkes mye om skjermtid i barnehager og skole, men det er ikke der problemet ligger. Alle timene med nettbrett på ettermiddager og kvelder kan påvirke barnets syn. Å sitte timevis 20 centimeter fra en liten skjerm kan være skadelig for øynene, forteller Eivind Askheim. Han er optometrist med mastergrad i klinisk optometri, og tok sammen med søsknene Anette og Phillip i 1997 over Stavanger Optikk, som faren startet i 1967. De har i dag butikk i Østervåg og på Jørpeland. Det er tydelig at nærsynthet hos barn er noe som engasjerer søsknene. De ser daglig konsekvensene av for mye skjermtid, når det har gått så langt at barna helst vil sitte nærmere tavlen, ikke orker å lese leksene og er mer slitne og trøtte enn andre barn. Derfor håper de at foreldrene kan bli bevisste på hva de kan gjøre for å bedre barnas øyehelse.

Få ungene ut
Frisk luft og aktivitet er åpenbare grunner til hvorfor man som forelder bør oppfordre – og i noen tilfeller tvinge barna ut. At det også er viktig for synet, er kanskje noe ikke så mange vet.– Synet er laget for å fungere på avstand, og når barna løper ute i skog og mark blir øynene trent til å se på ulike avstander, i stedet for konsentrert nært en skjerm. Dagslys og at blikket flytter seg rundt omkring er også bra for synsfunksjonen, sier Anette.

Tredjemann i søskenflokken, Phillip Askheim. Foto: Stavanger Optikk

Behandlende spesiallinser 
Å være nærsynt betyr at bildet blir skarpt og tydelig på nært hold, men uklart på avstand. De tre søsknene har sett en stor økning av barn som er nærsynte de siste årene, og det støttes også av forskningen. I Canada har antall nærsynte gått fra 23 til 46 prosent i befolkningen over de siste 20 årene. Det er mye forskning i utlandet på området, og nytt de siste fem årene er «behandlende» kontaktlinser som kan være med å forebygge nærsynthet. – Med linsene kan vi redusere nærsyntheten med opptil 50-60 prosent. Grunnen til at det er viktig å forebygge er fordi kraftig nærsynthet gir økt risiko for skader, som rift i netthinnen, netthinneløsning og for grønn stær. Med den økningen vi ser vil dette komme til å bli et samfunnsproblem, men forebyggende tiltak er det likevel altfor få som snakker om. Anette mener det kan være lurt å ta en synstest tidlig, og særlig dersom en av foreldrene er nærsynt, eller har andre synsfeil. – Det kan være lurt å ta en øyesjekk før man begynner på skolen, men i hvertfall før barnet er ti år, sier hun.

Dette kan du se etter
Barn kan gå lenge med dårlig syn uten at det oppdages. – øynene fungerer slik at dersom det ene øyet brukes mer enn det andre, vil skarpsynet svekkes på det øyet som brukes minst. Om barnet snubler og dunker mer borti ting enn andre barn, kan det tyde på at barnet har et synsproblem. Om barnet setter seg nærmere og nærmere TV-en og ikke klarer å lese teksten, eller ikke kan se nummerskiltet på bilen foran seg, er det absolutt på tide å ta en synssjekk, forteller Eivind.

Vil ikke ta bort gleden med julefilm
Askheim-søsknene ønsker ikke å si konkret hvor mye foreldrene skal la barna sitte foran skjermen, men en forskningsrapport sier at de yngste helst bør holdes unna skjermene, mens 3-8-åringene kan sitte foran skjermen en halvtime per dag. – Jeg vil ikke fram med pekefingeren og fortelle foreldre hva de bør gjøre, men det er klart man bør ha begrensninger og være bevisste på at barna børleke borte fra skjermen også. Vi som foreldre må hjelpe ungene å forebygge øyeskader, sier Eivind. Det er selvfølgelig ikke bare i julen Anette og brødrene håper skjermtiden begrenses. – Vi oppfordrer selvsagt alle, både små og store, til å ta pauser fra skjermen innimellom resten av året også, sier Anette. Men er det en ting søsknene ikke vil, så er det å ta vekk kosen med julefilm. – Nei, det tenker jeg at man må kunne kose seg med i julen. Det er mye bedre for barn å se på TV på avstand, enn nettbrett og mobil på nært hold, avslutter Eivind, – alt med måte.

Stavanger Optikk
Stavanger Optikk har gitt gode råd om øyehelse og mote helt siden starten i 1967. I dag finner du butikken i Østervåg i Stavanger sentrum og på Jørpeland. Begge steder møter du engasjerte og hyggelige fagfolk. En av optometristene hos Stavanger Optikk har en mastergrad innenfor barn, syn og samsyn (ortoptikk og pediatrisk optometri). Tre av optikerne/optometristene har mastergrad i klinisk optometri. Fire har spesialutdannelse innen tørre øyne.