SYNSPUNKTET

Se, så godt!

Fikk du høre at du måtte spise opp de litt kjedelige gulerøttene på tallerkenen da du var liten? Gjett om øynene dine er glade for det i dag!

De fleste vet at det er viktig å spise sunt og variert, og at fem om dagen er bra. Men ikke alle vet at også synet påvirkes av hva du spiser. Riktig kosthold kan faktisk forebygge flere typer øyesykdommer. I tillegg er jo et sunt kosthold viktig for andre deler av kroppen, og kan forhindre livsstilssykdommer som igjen har innvirkning på synet ditt, som for eksempel diabetes.

Spis frukt og grønt med sterke farger
En fin huskeregel er å gå etter de sterke fargene i grønnsaksdisken. Jo sterkere farger, jo mer antioksidanter, nemlig. I den grønne avdelingen er grønnkål, spinat og brokkoli smart å plukke med seg. Av røde godsaker er paprika, rødbeter, reddiker og tomater kjempefine kilder til den kraftige antioksidanten lykopen. Appelsiner, gulerøtter, gresskar og søtpoteter inneholder både antioksidanter og vitamin C, så pynt gjerne tallerkenen med noe oransje hver dag. Blått og lilla må vi heller ikke glemme ­– gjerne som bær på dessert eller i smoothie: Bjørnebær, solbær og ikke minst de norske blåbærene inneholder alle sammen antioksidanter som er viktige for øyehelsen din.

Får du i deg nok sink?
Sink er viktig for blant annet nattesynet ditt. Heldigvis er det ganske enkelt å få i seg nok: Både fisk, kjøtt og melkeprodukter er gode kilder til sink. Egg inneholder også mye sink, så start gjerne dagen med et nykokt egg eller en liten omelett!

Tablett eller kotelett?
De aller fleste næringsstoffer gjør jobben best når de kommer i sin naturlige form – som fisk, kjøtt, frukt og grønnsaker. For noen kan kosttilskudd likevel være et godt alternativ. Er du veganer eller vegetarianer, kan det for eksempel være smart å ta tilskudd av sink. Noen vitaminer og mineraler kan imidlertid være skadelige i for store doser, så sjekk gjerne med legen din før du begynner å ta kosttilskudd.

Er du veganer eller vegetarianer, kan kosttilskudd være et godt alternativ til for eksempel egg.

God ernæring er viktig for den generelle helsen, og dette inkluderer helsen til øynene våre. Øynene våre krever spesifikke næringsstoffer for å fungere ordentlig, og et kosthold som er rikt på disse næringsstoffene kan bidra til å beskytte mot aldersrelaterte øyesykdommer som makuladegenerasjon og grå stær.

Samlet sett er god ernæring et viktig aspekt for å opprettholde sunne øyne, og et kosthold som er rikt på næringsstoffer som vitamin A, C, E og sink, samt omega-3-fettsyrer, kan bidra til å beskytte mot aldersrelaterte øyesykdommer og opprettholde godt syn.

Bladgrønt
En studie publisert i Journal of the American Medical Association fant at høyere inntak av lutein og zeaxanthin, næringsstoffer som finnes i bladgrøne grønnsaker, var assosiert med lavere risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon og grå stær.

Omega 3
Omega-3 fettsyrer har antiinflammatoriske egenskaper og har vist seg å redusere risikoen for aldersrelaterte øyesykdommer som makuladegenerasjon og tørre øyne. Gode kilder til omega-3 fettsyrer inkluderer fet fisk, linfrø og valnøtter. En gjennomgang av studier publisert i tidsskriftet Nutrients fant at omega-3-fettsyrer, som finnes i fet fisk og andre kilder, kan være gunstig for å redusere risikoen for AMD og tørre øyne.

Vitamin C
Vitamin C er en antioksidant som bidrar til å beskytte øynene mot oksidativt stress forårsaket av skadelige UV-stråler og forurensning. Gode kilder til vitamin C inkluderer sitrusfrukter, jordbær og paprika.

Vitamin D
I vinterhalvåret anbefales vi å supplere med vitamin D3. Vitamin D er viktig for god generell helse så vel som øyehelsen vår. Vår viktigste kilde til vitamin D er fra solen, derfor er det vanskelig å få det anbefalte behovet kun fra mat.

Og du: Frossent er helt fint!
Frosne grønnsaker er et supert, enkelt alternativ når du ikke har tid til å handle. I dag er fryseteknologien så bra at varianten du finner i fryseren gjerne er minst like næringsrik. I tillegg er de ferske grønnsakene kanskje fraktet langveisfra med fly eller båt og har mistet store deler av næringsstoffene på veien.

De frosne grønnsakene, derimot, kommer ofte fra nærmiljøet og er frosset ned kort tid etter at de ble høstet.
Kilde: forskning.no  Bilde: unsplash.com

I tillegg til disse næringsstoffene er det viktig å opprettholde et sunt og balansert kosthold som inkluderer en rekke frukt, grønnsaker og fullkorn. Dette vil sikre at du får i deg alle de essensielle næringsstoffene som kroppen din trenger for å fungere ordentlig, inkludert de som er viktige for øyehelsen.

Det er også viktig å beskytte øynene mot skadelige UV-stråler ved å bruke solbriller eller solskjerming når du er ute, og gi øynene hvile ved å ta hyppige pauser når du bruker skjermer over lengre tid.