SYNSPUNKTET

Langsynt, nærsynt eller skjeve hornhinner?

Har du noen gang blitt spurt om du er nærsynt eller langsynt? Enten du bruker briller eller ei, er sjansen stor for at du har støtt på dette spørsmålet før. Men hva betyr egentlig disse optiske tilstandene?

Nærsynthet (Myopi) – Hva er det?
Nærsynthet, også kjent som myopi, er en tilstand der man ser bra, bare det kommer nært nok, men man sliter med å fokusere på objekter som er langt unna. Tilstanden kan føre til at man sitter tett inntil dataskjermen, myser når man ser på objekter langt borte, overser kjente folk på gata eller holder bøker nærmere ansiktet enn naturlig. Tretthet og hodepine kan oppstå. Nærsynt er man når lyset ikke brytes riktig i øyet og brennpunktet havner foran netthinnen istedenfor på den.

Hvordan kan nærsynthet begrenses eller korrigeres?
For å begrense utviklingen av nærsynthet, anbefales det å tilbringe mer tid utendørs i dagslys, spesielt for barn og unge. Man kan til barn tilpasse spesiallinser for å begrense økningen av myopi over tid. Å ta jevnlige pauser fra nærarbeid og gi øynene tid til å fokusere på fjerne objekter kan også være til hjelp. Hvis du mistenker at du er nærsynt, bør du ta en synsundersøkelse hos en optiker. For å korrigere nærsynthet trenger man briller eller kontaktlinser med minus styrker. Konkave brilleglass flytter brytningspunktet tilbake på netthinnen for å oppnå godt syn på avstand.

Langsynthet (Hypermetropi) – Hva er det?
Langsynthet, også kjent som hypermetropi, er motsatt av nærsynthet. Når det gjelder barn og ungdom skal man være spesielt oppmerksomme på tegn på skjeling. Unødvendig tretthet, hodepine og konsentrasjonsvansker kan være symptomer på langsynthet. En person som er langsynt, kan se godt på avstand, men har problemer med å fokusere på objekter som er nærme. Langsynthet oppstår når lyset brytes «bak» netthinnen istedenfor på den.

Hvordan kan langsynthet korrigeres?
Med konvekse brilleglass eller kontaktlinser kan langsyntheten korrigeres. Aldersrelatert langsynthet er en naturlig prosess, men lesebriller, progressive briller eller multifokale kontaktlinser med plusstyrker kan korrigere synsfeilen. Det anbefales å justere styrken etter hvert som øyelinsen blir mindre og mindre elastisk. Det er viktig å jevnlig sjekke synet etter fylte 40 år, da synet stadig kan endre seg..

 

 

Skjeve hornhinner – Hva betyr det?
Skjeve hornhinner kan føre til uklart syn og uregelmessige former på objekter på alle avstander. Dette kan også medføre hodepine og tretthet i øynene. En skjev hornhinne kan være asymmetrisk eller oval i formen, og forårsaker ujevn brytning av lyset i øyet.

Hvis du mistenker at du har noen av disse tilstandene, anbefaler vi at du oppsøker en optiker for en grundig synsundersøkelse.

Hos oss står vi klare til å hjelpe deg med å oppnå best mulig synskomfort og helse for øynene dine.